Las noticias

Un passeig pel silenci d’una Barcelona amb buidor i esperança

L’enrenou que fa un ciclomotor crida avui l’atenció a qualsevol carrer de Barcelona. El que abans era la banda sonora de la ciutat —el soroll dels cotxes, els riures a la terrassa d’un bar, els crits dels nens que surten d’escola— avui es una cosa estranya. El confinament per fer front al coronavirus ha comportat una transformació inaudita de cada municipi. El trànsit del Divendres Sant a l’àrea metropolitana de Barcelona era un 77% inferior al del 2019, segons el Servei Català de Trànsit. La companyia Citymapper calcula que la mobilitat interna de la ciutat aquesta Setmana Santa representa només un 3% del que era habitual abans de la pandèmia. El nombre de passatgers de la xarxa de metro va ser divendres un 87% inferior al de l’any passat, i un 94% en els trens de Rodalies de Renfe. L’ús de les línies de Ferrocarrils de la Generalitat havia disminuït la segona setmana d’abril un 95% respecte al 2019.

L’alteració de la normalitat ha arribat per terra, mar i aire. L’aeroport del Prat va reduir un 64% al març el seu nombre de passatgers, mentre que els creuers tenen prohibit atracar als ports d’Espanya. El turisme és inexistent i la crisi ha deixat postals de la Pedrera o la Sagrada Família abandonades pels visitants estrangers. Tot això ha permès que es registri a la ciutat comtal un rècord en la qualitat de l’aire. Segons dades de l’Agència Europea del Medi Ambient, les emissions de diòxid de nitrogen a la capital catalana es van reduir un 60% durant les tres primeres setmanes de quarantena. La pàgina d’activisme mediambiental Contaminació Barcelona va publicar el 30 de març els resultats d’un mostreig propi en què estimaven que la contaminació acústica s’ha desplomat un 50%.

Això ha ajudat, com apunten els biòlegs de l’associació Ecourbe, que “la gent sigui més conscient que a la ciutat viuen animals”. Ecourbe, amb seu a Sevilla, està duent a terme un estudi col·laboratiu a tot Espanya per determinar, entre altres anàlisis, si la intensitat del cant dels ocells que han detectat durant la quarantena és conseqüència que les aus se senten més confiades sense tant de tràfec humà. A la cantonada del passeig de Gràcia amb la Gran Via, davant del restaurant El Nacional, entre les branques d’una alzina ha niuat una parella de tórtores turques —la identificació de l’espècie, a partir d’un vídeo del niu, l’ha realitzat Elena Moreno, d’Ecourbe. El piular dels ocells és frenètic. El so s’escolta nítidament, a una avinguda amb un trànsit mínim i únicament amb una patrulla de la Guàrdia Urbana allà aturada com a únic testimoni de la seva alegria primaveral. Davant d’aquest escenari gairebé de pel·lícula apocalíptica, els aplaudiments de les vuit són el recordatori diari que els barcelonins continuen allà, lluitant per recuperar la seva vida.

Leave a Reply