Las noticias

Mor l’artista Carmen de Mairena als 87 anys

La televisiva Carmen de Mairena ha mort aquest diumenge, als 87 anys d’edat, en un hospital de Barcelona. Mairena, coneguda per participar al programa Crónicas Marcianas, estava retirada de la vida pública des del 2016, quan va ingressar en una residència geriàtrica. El compte oficial d’Instagram de l’artista informava que la mort havia estat per “causes naturals” i agraïa els missatges d’afecte: “Avui brilla una estrella més en el firmament, l’estrella d’una dona lliure, forta, valenta i lluitadora, que ha estat i serà una icona LGTBIQ donant visibilitat i lluitant pels drets del col·lectiu en èpoques molt dures i difícils. Carmen ja és un mite i història d’Espanya”.

La transsexual barcelonina va començar la seva carrera com Miguel de Mairena. “Era un home, cantant de cuplet que treballava en diversos cabarets de Barcelona. Un cupletista efeminat seriós dels que hi havia llavors”, recorda l’activista cultural Joan Estrada. “El problema que va tenir Mairena és que es va sotmetre al canvi de sexe molt tard. Quan ho va fer ja hi havia altres trans com Bibi Andersen o com Dolly Van Doll. A més, Carmen seguia fent el mateix: cantar cuplets”, defensa Estrada. Mairena va començar la seva transformació a finals dels anys setanta recorrent a persones que injectaven silicona de forma clandestina al barri de el Raval.

En els anys noranta del segle passat va caure en mans del presentador Javier Cárdenas que la introdueix en el seu grup de personatges frikis de la televisió. “Va ser el seu moment de glòria però a costa de riure’s d’ella”, lamenta Estrada. Va exercir la prostitució i va regentar un meublé al barceloní carrer Sant Ramon. De fet, va ser detinguda en dues ocasions en batudes relacionades amb la tràfic de dones. Mairena va quedar en ambdues ocasions en llibertat ja que només llogava habitacions a les prostitutes i als clients. El 2010 es va presentar al Parlament amb la Coordinadora Reusenca Independent (CORI) sense arribar a obtenir-hi representació.

El 2016 es va traslladar a viure a una residència de gent gran. Al gener d’aquest any, Estrada va localitzar i recuperar gran part dels records de l’artista tirats a les escombraries. “Va ser una falta de respecte que a algú en vida de la categoria de Mairena li tiressin tot a les escombraries”, lamenta. Les últimes actuacions de l’artista van ser poc abans del seu ingrés a la residència al programa de televisió Toni Rovira y Tú. “Va actuar com a cantant i com a professional, no com la friki que van vendre en altres programes”, destaca Estrada.

Leave a Reply