Las noticias

La tinenta d’alcalde de Berga participa en una Patum improvisada malgrat les restriccions sanitàries

La participació de la tinenta d’alcalde de Berga, Roser Rifà (CUP), en un improvisat salt de maces, un acte tradicional de la popular festa de la Patum, ha provocat les peticions de dimissió per la seva “falta d’empatia” i per mostrar una conducta “irresponsable” en el context actual. Esquerra Republicana, a l’oposició, ha criticat que Rifà s’hagi convertit en un mal exemple ciutadà sortint a botar al carrer, enmig d’un nombrós grup on hi havia poca gent amb mascareta. Berga encara es troba en la fase 2, la qual cosa limita el contacte social a grups de fins a 15 persones i sempre mantenint la distància i les mesures de protecció oportunes.

El vídeo del salt de maces ha corregut ràpidament per les xarxes socials i ha generat no poques crítiques, que al·ludeixen a la poca idoneïtat de desobeir els mandats de cura i higiene quan el virus encara està descontrolat i ja s’ha cobrat més de 40 morts només a Berga. Al mateix vídeo apareix Francesc Ribera, cantant del grup musical Brams i conegut popularment com Titot, que va ser regidor de la CUP durant el mandat passat.

MÉS INFORMACIÓ

En una setmana de Corpus a l’ús, Berga estaria en ebullició celebrant la Patum. La popular festa, que el 2005 va ser reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, s’ha mantingut pràcticament sense interrupció des del segle XV però, aquest any, la covid-19 ha obligat a ajornar-la. La suspensió no ha estat obstacle perquè s’hagin fet actes improvisats en ple carrer, contrariant el ban emès per l’Ajuntament i que feia una crida a “la responsabilitat individual i col·lectiva” i a la necessitat de respectar les mesures de seguretat en les trobades de caràcter social que es puguin produir durant aquests dies.

L’advertiment es va publicar el dia 9 i, l’endemà, Roser Rifà va ser gravada participant en un dels actes organitzats de manera aparentment improvisada però que va treure desenes de persones al carrer.

El salt de maces és una dansa ritual que simbolitza la lluita entre el bé i el mal, representada a través de l’escenificació d’una batalla entre àngels i dimonis. Les maces acostumen a portar-les uns personatges vestits de dimonis i que porten la cara coberta amb una màscara. Aquest any no s’han organitzat de manera oficial salts al carrer però sí que han coincidit diverses escenificacions espontànies, sense l’ornamentació habitual, però amb diversos grups de persones reunits al voltant dels ballarins. Es tracta d’unes concentracions que desafien el ban publicat per l’Ajuntament, que indica que les restriccions de la fase 2 obliguen a deixar una distància de dos metres entre persones i recorda que “cal fer ús de la màscara en espais oberts o tancats”.

Roser Rifà és la numero dos de l’equip de govern de la CUP, que lidera Montse Venturós, l’alcaldessa que va ser inhabilitada per negar-se a retirar una estelada de la façana de la casa consistorial. En les últimes eleccions Venturós va veure confirmat el seu suport popular i es va quedar a un sol regidor de la majoria absoluta. Va ser precisament ERC qui li va estendre la mà per lligar un acord que, fet i fet, no es va concretar.

Leave a Reply