Las noticias

La dona més longeva d’Espanya, de 113 anys, supera la covid-19

La dona més longeva d’Espanya, Maria Branyas, amb 113 anys, segons l’associació Gerontology Research Group, també és a partir d’ara la persona de més edat que ha superat el coronavirus, després de curar-se de la malaltia a la residència on viu a Olot. Branyas, filla d’un periodista de Pamplona que va ser responsable de la revista americana Mercury i d’una barcelonina, va néixer el 4 de març del 1907 a San Francisco (EUA), on el seu pare havia anat per feina.

Després d’un llarg periple per Nova Orleans i per Barcelona, Banyoles, Girona, Calonge i Sant Antoni i Palol de Revardit, des de fa unes dues dècades viu a la residència Santa Maria del Tura d’Olot, on tenia una amiga i cosina del seu marit.

Aquest centre, com passa en molts del seu àmbit a tot Espanya, ha patit la crueltat i letalitat del coronavirus amb diferents defuncions confirmades per covid-19 o sospitoses de ser-ho. Una de les bones notícies per a la residència és que la Maria, que va ser diagnosticada a l’abril i ha estat aïllada a la seva habitació unes quantes setmanes, en l’últim test ha donat un resultat negatiu que demostra que ha superat la malaltia.

L’anciana, de qui la seva filla explica que té “el cap molt bé” però que ha perdut molta visió i oïda, considera la pandèmia “una pena molt gran per a tothom” i que, en general, es desconeix del virus “d’on va venir, com va venir i per què”. Als 113 anys, la Maria assegura que de salut es troba “bé, amb les petites molèsties que tothom pot tenir”, i agraeix el tracte dels professionals de la residència: “Les persones aquí són molt amables, molt atentes”.

Segons explica la seva filla Rosa Moret, la seva mare és “una dona forta i positiva”, que, afectada pel coronavirus, “va agafar infecció d’orina i tenia malestar sense cap altre símptoma, però les proves que li van fer a través del centre d’atenció primària (CAP) van donar positiu”.

Aquestes setmanes que ha estat aïllada a la seva habitació, la vida li ha canviat poc, tot i que estava “avorrida, angoixada”, segons relata la Rosa, a qui la Maria acomiadava “ràpid” quan parlaven per telèfon. L’últim dia que la família la va poder visitar precisament va ser el de la festa del seu 113è aniversari, el 4 de març, i des d’aleshores tot el contacte ha estat telefònic.

“Ara que ja es troba bé, està estupenda, té ganes de parlar, d’explicar, de fer les seves reflexions, torna a ser ella”, afirma la seva filla, que és qui, juntament amb el seu marit, porta un compte de Twitter de la Maria. A través d’aquest compte explica llocs que la seva mare va visitar, records d’infantesa i episodis de la vida d’algú que el 1915 va tornar en vaixell des d’Amèrica perquè el seu pare havia emmalaltit de tuberculosi, però va morir a bord i el seu cadàver va ser llançat al mar.

A la Maria, quan se li pregunta pel secret de la seva longevitat, respon que és qüestió “de tenir bona salut”, detalla somrient la seva filla Rosa. No recorda que la seva mare, que mai ha fumat ni l’ha vist fent més esport que les seves passejades per la Rambla de Girona amb les amigues, hagi tingut cap malaltia greu, “ni tan sols que s’hagi trencat un os”.

En aquesta llarga vida, la Maria ha vist com morien les seves amistats, els seus pares, els seus tres germans i l’August, un dels seus tres fills juntament amb la Maria Teresa i la Rosa, que tenen 86 i 76 anys, però aquesta última explica que ella considera que “és el que hi ha i s’ha d’acceptar”.

La dona de més edat d’Espanya, que es va casar el 1931 amb Joan Moret, un metge de Llagostera (Gironès), va tenir tres fills i ara té 11 nets (un dels quals ja té 60 anys) i 13 besnets. La seva família està desitjant que tot això passi per poder tornar a visitar la Maria.

Leave a Reply