Las noticias

La ciberseguretat, clau en la societat digital

Si bé la ciberseguretat ja resulta un concepte clau en el desenvolupament de la societat digital, és en el context generat pel coronavirus Covid-19 en què es mostra encara més essencial. L’actual situació de limitació de la mobilitat, establerta per la declaració de l’estat d’alarma, ha propulsat el consum massiu d’aquelles eines digitals que ja formen part de la nostra rutina (dispositius mòbils, xarxes socials, eines col·laboratives i plataformes de streaming, entre d’altres), però que fins ara resultaven més o menys complementàries al nostre estil de vida.

La dependència actual d’aquestes eines ha determinat que resulten pràcticament l’única forma de treball massiu, de lleure, d’educació o d’entreteniment i això comporta l’aparició de circumstàncies que condicionen el risc existent. Les eines passen a tenir un nivell de disponibilitat encara major, el que augmenta el risc i amenaça per a proveïdors i plataformes, tant privats com les de l’administració pública. La població requereix i busca més volum d’informació, ja que la situació actual genera incertesa i internet facilita la recerca d’informació per infinitat de fonts. La posada en marxa de noves formes de treball, de lleure, o d’educació generen una superfície d’atac més gran, ja que es multipliquen els dispositius connectats, les plataformes accedides i les solucions en remot i se n’intensifica l’ús.

És en aquest escenari quan es torna imprescindible comprendre com d’important resulta la ciberseguretat en aquest entorn digital, ja que la protecció d’atacs cibernètics de la nostra feina, lleure o família depenen en gran manera que siguem capaços de mantenir els nostres actius, la nostra informació i els nostres dispositius indemnes de les ciberamenaces que actualment ja existeixen.

Des de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya s’ha detectat un increment notable de les ciberamenaces que aprofiten la situació actual de dependència de les tecnologies digitals. Des d’un increment dels intents de frau digital (representats principalment per campanyes de phishing bancari o tecnològic) fins a la proliferació d’aplicacions falses que prometen facilitar informació o eines per lluitar contra la infecció. Aquest tipus d’amenaces conviuen diàriament en el nostre entorn digital, però s’activen especialment en moments on la seva possibilitat d’èxit és més gran.

Una de les millors solucions per afrontar aquestes amenaces és afavorir el coneixement i la capacitació digital de la ciutadania, per la qual cosa l’Agència desenvolupa diferents activitats per detectar i alertar d’aquest tipus de situacions i informar sobre això. A través del programa Internet Segura s’estan

elaborant recomanacions a seguir en aquestes dates, el contingut de les quals s’estructura al voltant de cinc eixos bàsics: informació i actius digitals segurs, protecció d’informació personal, frau digital, civisme digital i protecció de dispositius.

Oriol Torruella és director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

Leave a Reply