Las noticias

El Festival de Peralada cancel·la l’edició d’aquest any

Finalment no hi haurà Festival de Peralada (Alt Empordà) aquest any. L’organització ha anunciat aquest dimecres la cancel·lació de l’edició del 2020 de la cita artística estiuenca, que s’havia de fer entre el 2 de juliol i el 15 d’agost, a causa de la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Els organitzadors subratllen que “el desig de preservar la salut del públic, dels artistes i de l’equip del festival, així com les incògnites i incerteses que generen les mesures de desconfinament en el sector cultural en els propers mesos” són els motius principals que els han portat a prendre aquesta decisió. La setmana passada ja havia transcendit que l’espectacle inaugural no es podria fer després que el Houston Ballet, dels Estats Units, anul·lés la seva gira europea. La companyia era l’encarregada d’obrir el programa. El festival “estudiarà dur a terme una programació de format íntim en streaming aquest estiu”.

El Festival Castell de Peralada està organitzat per la Fundació Castell de Peralada i té el mecenatge privat de la família Suqué-Mateu i el suport de més de 50 empreses. Isabel Suqué, presidenta de la fundació, ha fet una crida a la responsabilitat a través d’un comunicat: “Lamentem profundament haver de comunicar que el festival no se celebrarà aquest estiu. Els meus germans i jo estem especialment preocupats per la seguretat i el benestar dels treballadors del festival, una preocupació que també es trasllada al nostre públic i als artistes que ens visiten. Hem d’estar totalment segurs de poder complir unes garanties sanitàries que evitin la propagació o el rebrot del coronavirus i, en aquests moments de tanta incertesa, creiem que això no és possible. No obstant això, les incògnites que continua havent-hi ara com ara sobre com celebrar la nostra activitat, la més que probable absència de vols internacionals, les limitacions en el nombre d’assistents, així com les dificultats o la impossibilitat de dur a terme les actuacions sobre els nostres escenaris, fan que no sigui viable aixecar el teló aquest estiu”.

MÉS INFORMACIÓ

Pandèmia i solidaritat

En la decisió final, recalca Suqué, “ha pesat sobretot la situació global de la pandèmia i la solidaritat amb les víctimes i el conjunt de la societat. Així mateix, la cancel·lació d’alguns dels festivals més importants d’òpera i arts escèniques d’àmbit europeu, que ens han precedit en els últims dies, ha fet visible la impossibilitat de dur a terme el nostre model i la nostra programació”.

Durant els últims dies, “s’han estudiat a fons les mesures anunciades per part de l’autoritat competent, així com totes les alternatives possibles abans de prendre la decisió en ferm. La conclusió a la qual s’ha arribat és que no és viable celebrar l’edició 2020 amb totes les garanties sanitàries, així com d’organització i muntatge. Les informacions sobre la limitació de l’aforament encara són molt incertes en el calendari, i la possibilitat d’un rebrot faria retrocedir les fases del desconfinament. En el millor dels escenaris, fins d’aquí a força setmanes no estaran permesos els desplaçaments entre diferents demarcacions, amb tot el que això suposa per a la mobilitat del públic assistent i, per tant, per a la viabilitat de l’esdeveniment”.

En el seu comunicat, l’organització del festival subratlla que “la realitat actual que s’imposa amb nous protocols de treball i assajos dificulta o impossibilita l’activitat de les companyies de dansa, dels equips creatius i d’alguns dels artistes que teníem programats. Una realitat que encara es veu més accentuada en un festival de producció com el nostre, que requereix molta anticipació per poder aixecar el teló amb espectacles de nova creació, sobretot en els camps de la realització d’escenografies i la confecció de vestuaris”.

El festival, que ja havia presentat una part de la programació però que encara estava pendent de revelar el programa sencer a finals d’abril, retornarà l’import de les entrades a partir d’avui mateix i durant els següents dies. Es farà el reintegrament automàtic de l’import de totes les entrades comprades anticipadament al web del festival i en els altres canals oficials.

Leave a Reply