Las noticias

“Desallotgin la platja. No poden estar aquí”

“Tothom ha de desallotjar la platja, no poden estar aquí. Està prohibit estar al carrer per decret. Vagin sortint de la platja, no poden romandre a la via pública”. Així de contundents sonaven els altaveus de les furgonetes de la Guàrdia Urbana circulant pels cinc quilòmetres de platja de la capital catalana. Cinc quilòmetres amb centenars de persones que, fent cas omís a l’estat d’alarma decretat per frenar la pandèmia de coronavirus, van decidir passar el primer dia de confinament decretat pel Govern passejant, saltant, corrent o anant amb bicicleta a la vora del mar.

Mentre els carrers del centre i els diferents barris de Barcelona eren gairebé deserts, a la zona de platges semblava que ningú no havia llegit, sentit o preguntat què estava passant en una ciutat gairebé fantasma amb la majoria de comerços tancats. Els agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra advertien tothom que es trobava al carrer que tornés als seus domicilis, hotels o on fos, però que no estiguessin a la via pública.

El decret d’estat d’alarma aprovat per l’Executiu espanyol per evitar la propagació del coronavirus limita els moviments dels ciutadans, que només poden sortir de casa per comprar aliments o altres productes de primera necessitat, tenir cura de persones dependents o treballar. Però res d’això no estaven fent al matí d’aquest diumenge a la zona de platges els centenars de persones que la Guàrdia Urbana intentava dispersar.

Les zones on més persones s’han saltat l’ordre de confinament han estat la Vila Olímpica i, sobretot, la Barceloneta. La situació ha indignat els veïns. “Estem desesperats. Al barri hi ha famílies senceres confinades en pisos de 25 metres quadrats i hem de veure com a les 10 del matí han començat a arribar turistes a passejar. Tenim diversos grups de WhatsApp entre veïns que han començat a treure fum. Hem hagut de començar a trucar a la Guàrdia Urbana i els Mossos”, protesta el Sebastian Huguet, de la Comissió d’Habitatge de la Barceloneta. Aquest veí considera que la situació és “preocupant” i només es consola que els dos desnonaments que havien d’efectuar-se aquesta setmana al barri han quedat suspesos per la crisi del coronavirus. Huguet ha mantingut contacte aquest matí amb professionals de l’Hospital de Mar que s’horroritzaven en veure des de les finestres del complex hospitalari la quantitat de persones que vivien amb normalitat als carrers la crisi sanitària que manté a punt del col·lapse desenes d’hospitals a tot Espanya.

La Suzanne Jorquera, de l’entitat La Barceloneta diu Prou, també se sorprenia amb la quantitat de gent que havia envaït el seu barri des de primera hora del matí: “He anat a tirar les escombraries i m’he trobat amb turistes en patinets elèctrics llogats en una botiga del barri. Som a casa amb nens i hem de veure com tota aquesta gent està posant en risc la seva salut i, pitjor, la de tots nosaltres. És indignant”. Jorquera explica que els veïns es van organitzar i van trucar a la policia municipal i autonòmica per queixar-se dels fets. “El problema és que quan s’han anat els agents, han tornat alguns turistes i les furgonetes policials han hagut de tornar a passar per fer-los fora. No sé a què estem jugant, la veritat”, lamenta Jorquera.

La Lourdes López, de l’Associació de Veïns de l’Òstia, comparteix amb els seus veïns l’enuig: “Hem començat a enviar missatges i fotografies de la quantitat de gent que hi havia al barri —malgrat que els bars i restaurants estaven tancats— al regidor de Ciutat Vella, el Jordi Rabassa, perquè això és una vergonya”. López i la resta d’entitats estan fent esforços i connexions telefòniques amb el centre d’atenció primària i altres professionals per portar medicaments i menjar a les persones més vulnerables del seu barri. Molts habitatges, a part de ser minúsculs, són en edificis sense ascensor.

La Guàrdia Urbana de Barcelona no ha sancionat ningú per no respectar el confinament, però adverteix que, a partir d’aquest dilluns, sí que multaran aquestes actituds. El Consistori ha ordenat aquest diumenge el tancament de parcs i jardins. En algunes de les platges també s’han col·locat les cintes policials que prohibeixen el pas.

Leave a Reply