Las noticias

Dalí i el coronavirus

Quan el passat 26 de març Rússia va decidir suspendre tots els vols internacionals, amb excepció d’aquells que permeten repatriar els russos des de l’estranger, com a mesura per lluitar contra la pandèmia del coronavirus, en el Museu Reina Sofía de Madrid i al Teatre Museu de Figueres van aguantar la respiració. La mesura afectava, de forma col·lateral i inesperada, 55 olis i 123 dibuixos i gravats creats per Salvador Dalí que pertanyien als seus fons i que havien format part d’una gran retrospectiva, Salvador Dalí. Magic Art, amb més de 180 obres del geni del surrealisme que s’havia pogut veure des del gener a Manezh, la principal sala d’exposicions russa, de 7.000 metres quadrats, situada al costat del Kremlin.

MÉS INFORMACIÓ

Des d’aquest moment es van accelerar els contactes amb els organitzadors de la mostra, la fundació The link of Times i el Museu Fabergé, amb els dos museus per recuperar les obres (39 olis i 123 dibuixos del museu de Figueres i 16 olis del museu madrileny), que finalment han tornat, via aeroport de Saragossa, aquest dimecres al matí entre fortes mesures de seguretat.

“L’exposició es va haver de tancar una setmana abans del previst a causa de la crisi sanitària”, explica Montse Aguer, directora dels Museus Dalí, tranquil·la ja per tenir les obres de tornada a casa. “El primer problema va sorgir quan Rússia va impedir que els nostres conservadors anessin fins allà per realitzar el viatge de tornada amb les obres, després de dir que qualsevol ciutadà espanyol havia de realitzar la quarantena”, explica Aguer. “Per sort, ens aliem el Reina i nosaltres amb els responsables de l’exposició que van contractar conservadors al seu càrrec per dur a terme aquests treballs i supervisar les labors d’embalatge i transport fins que les obres van sortir rumb cap a Espanya”.

Les obres, que han estat vistes per més de mig milió de persones, a una mitjana de 10.000 diàries, han tornat en dos viatges, igual que com van fer amb l’anada, tal com explica Aguer. La primera càrrega va arribar el 25 de març i la segona ho va fer al començament d’aquesta setmana a Saragossa i, aquest dimecres, a Madrid i Figueres.

“Una cop que han arribat les obres, s’han desembalat i revisat, després d’adoptar fortes mesures de seguretat per als treballadors. Totes estan perfectes”, assegura Aguer, qui segurament ha viscut un dels moments més tibants des que dirigeix els museus dalinians, si exceptuem quan un jutge va ordenar l’exhumació del cadàver de Dalí l’estiu del 2017.

La Fundació Dalí compta amb altres obres prestades en aquests moments que, segons Aguer, romandran en aquests centres fins que passin les mesures d’alarma decretades per Espanya i altres països. És el cas de l’obra Cabeza de Beethoven, que Dalí va pintar el 1973, que va viatjar a la ciutat alemanya de Remagen i que “haurà de romandre penjada més temps de l’acordat en el museu”. En el cas del centre rus, no es podrien haver quedat allí “perquè no és un museu, és un centre que s’adapta per a cada exposició i s’haurien d’haver guardat en un altre lloc de Moscou”.

Leave a Reply