Las noticias

Colau rectifica i no assumirà el cost del ‘concert dels balcons’ després de la renúncia de Txarango i Sopa de Cabra

Un pressupost alt (200.000 euros) i fins a excessiu per la tipologia de l’espectacle i els dubtes de tall moral per la idoneïtat d’un esdeveniment així en aquests moments. Aquestes són les raons coincidents per les quals els grups i cantants Txarango, Sopa de Cabra, Els Catarres, Stay Homas, Clara Peya, Austin, Suu i Lildami, de moment, han decidit renunciar a participar en el concert que ha organitzat per al dissabte que ve l’Ajuntament de Barcelona en balcons i terrasses de la ciutat, sota la direcció tècnica de les productores El Terrat i Mediapro. El Consistori ha respost aquest mateix dissabte al matí la intensa polèmica que s’estava generant a les xarxes socials assegurant a través d’una nota que el concert Barcelona, ens en sortirem no tindrà cap cost per a la institució, ja que les productores “han comunicat que finalment assumiran el projecte”.

Barcelona, ens en sortirem és una producció audiovisual tècnicament complexa, amb múltiples escenaris i molts artistes. La voluntat de l’organització és produir un programa de televisió impecable tècnicament, amb un so i una imatge a l’alçada dels artistes que en formen part. Per aquest motiu, els costos han anat bàsicament a la producció tècnica, sense els marges que les productores cobrarien en esdeveniments similars”, resa el comunicat oficial.

El projecte, presentat fa menys de 48 hores per la pròpia alcaldessa, Ada Colau, i que pretenia ser “un regal a la ciutat”, un acte pensat com “un esdeveniment singular d’homenatge i record des de la ciutat als que ens han deixat aquests dies a causa de la covid-19”, així com per “insuflar ànims a la gent que està resistint el confinament en un moment delicat”, s’ha convertit en un bumerang per a la imatge del Consistori.

L’associació Coincidències va manifestar la seva “sorpresa i decepció” en saber de la iniciativa i que no es comptés amb la seva participació. Es dona la circumstància que l’entitat, que ostenta els premis Time Out i Butaca, organitza des de fa vuit anys el cicle Terrats en Cultura per diverses ciutats catalanes (Barcelona, Lleida, Tàrrega, l’Hospitalet), una iniciativa que compta precisament amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya. “Creiem que liderar una ciutat significa col·laborar amb les entitats que ja treballen en això”, van lamentar.

El rebombori a les xarxes socials, no obstant això, va ser quan el grup Txarango va comunicar, a través del seu compte de Twitter: “Desconeixíem la inversió de l’Ajuntament. Sentim que el cost de l’acció és molt elevat i que aquests diners es podrien destinar a acompanyar iniciatives més regeneratives i sostenibles per a un sector com el nostre en situació de ruïna”. Per aquestes raons van decidir no participar en l’esdeveniment.

L’efecte va ser en cascada: l’argumentari econòmic es va convertir en el denominador comú de renúncies en termes molt similars de Sopa de Cabra (“ens hem assabentat pels diaris del cost de la inversió de l’Ajuntament (…) creiem que és un cost desproporcionat en el context d’aquesta crisi”), Els Catarres (“havia de ser amb un pressupost mínim sumat a la bona voluntat dels músics per participar en això; al final, ni ha estat consensuat ni fet amb aquest pressupost mínim”), Stay Homas (“No ens sentim a gust amb el pressupost de la iniciativa, per tant no participarem. Mola invertir en cultura, però d’una manera sostenible i de mínims —que és el que se’ns hi havia comunicat— donada la situació actual) o Clara Peya (“no entenem el cost total en relació al que se’ns proposava cobrar a mi i a les meves companyes”).

El pressupost de 200.000 euros va cridar l’atenció dels artistes, sobretot quan Els Catarres van informar que per l’actuació cobrarien 1.500 euros. En aquest context, Lluís Gavaldà, líder d’Els Pets, va revelar que una setmana abans havia rebut la invitació a participar-hi, però que se li va comunicar que l’actuació havia de ser gratis, i s’hi va negar. Els organitzadors van respondre que es replantejarien les estratègies, però no el van tornar a trucar.

Segons fonts del sector consultades per aquest diari, hi ha cert consens en considerar que la xifra “és molt elevada” per a un esdeveniment d’aquestes característiques. Ja quan es va fer la presentació, els representants d’El Terrat i Mediapro van justificar el total perquè hi havia “moltes hores de feina”, així com per la dificultat tècnica de col·locar un parell de càmeres en cadascun dels 25 balcons o terrats previstos, mentre s’assegurava la utilització de drons. Tampoc es va especificar si en aquesta quantia estaven inclosos els costos de la televisió local, betevé, que cedirà el senyal de la retransmissió. La nota del Consistori posa l’accent també en la voluntat de l’organització de fer un programa de televisió impecable tècnicament, amb un so i una imatge a l’alçcada dels artistes que el componen. Per això, els costos han anat bàsicament a la producció tècnica, sense els marges que les productores cobrarien en esdeveniments similars”, segons la nota. “Són molts concerts alhora i es va buscar qui tècnicament podia realitzar una tasca d’una complexitat tan brutal com aquesta”, ha assegurat a aquest diari un portaveu del Consistori per justificar l’elecció d’El Terrat i Mediapro. “Es van rebre moltes propostes, la idea va ser col·lectiva”, insisteixen. La iniciativa, en qualsevol cas, s’hauria gestionat des de l’Àrea de Comunicació d’Alcaldia i no des de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub). Sí ha reconegut Ada Colau aquest mateix dissabte al matí que pot ser que no s’hagin seguit els procediments habituals en la contractació a causa de les presses. El concert es va presentar dijous, amb prou feines 10 dies abans que es comencés a treballar en l’organització.

Amén de l’oportunitat ètica o no de realitzar un concert d’aquestes característiques en aquests moments amb fons públics, l’elecció de noms rutilants per conformar el cartell (que anava de Serrat a Antonio Orozco, passant per Roba Estesa, per Manolo García o, des de Madrid, per Coque Malla i Leiva…) també ha estat qüestionat en el sector, sota la premissa que, si bé aquests artistes no cobren el seu caixet habitual, són quantitats que serien més peremptòries per a músics locals que es troben en una situació econòmica molt més delicada. “És una frivolitat i una aberració (…), inventant-se espectacles de stars”, va llançar des de Twitter la regidora independent per ERC Gemma Sendra.

Leave a Reply