Las noticias

Barcelona s’atura i la contaminació cau a la meitat

No és com un diumenge. Ni com un dia de vaga general. Ni com el pont d’agost. Ni els laborables estranys que hi ha de vegades, quan els nens no van a l’escola. És diferent. Durant el primer laborable de confinament general ordenat per aturar el coronavirus, Barcelona ha baixat dràsticament de revolucions, tot i que parlar de ciutat deserta val només per al centre més cèntric. Als barris, l’obertura de fleques, farmàcies, supermercats, botigues de productes frescos i bancs ofereix una foto insòlita, amb moviment de veïns (pocs) que clarament surten per fer un encàrrec puntual (o per treure el gos a passejar) i tornen a casa amb ganes de rentar-se les mans amb la cura d’un cirurgià. Alguns porten màscares i guants per protegir-se del contagi. I plou.

A més d’escoles, centres cívics, biblioteques tancades o monuments i atraccions turístiques sense activitat, també està vetat l’accés als 148 parcs, i les fonts ornamentals no funcionen. En un trajecte amb bicicleta de dos quilòmetres passant per la Sagrada Família i la Pedrera, qui signa aquestes línies ha comptat només set turistes (cinc pujant a un taxi-furgoneta per anar a l’aeroport). El recompte de nens és de tres. De taxis gairebé no n’hi ha. Sobren dits en una mà per comptar els passatgers que hi ha als autobusos. I l’Ajuntament ha suspès el servei del Bicing, les bicicletes públiques.

A mig matí, el trànsit als accessos d’entrada i sortida havia baixat un 40% i un 43%, respectivament, segons el Servei Català de Trànsit. A l’interior de la ciutat, la caiguda ha estat del 44% i a les rondes, del 40%. La xifra pot semblar petita, però és molt superior a la d’agost, assenyala un expert en contaminació, que apunta que hi ha un llindar mínim de “trànsit obligat” que és molt complicat de reduir. La contaminació també ha caigut en picat. Aquest dilluns, el punt màxim de contaminació del matí, al voltant de les 10.00, a les estacions de Gràcia i l’Eixample (la que habitualment té els valors més alts) ha estat de 30 micrograms de diòxid de nitrogen per metre cúbic, molt inferior als habituals un dilluns d’aquesta època, on els valors acostumen a doblar aquesta xifra.

Fa l’efecte que durant aquesta crisi sanitària es batran rècords d’aire “net”: diumenge la ciutat va registrar el 20è dia amb menys contaminació de les últimes dues dècades a les estacions de mesurament de Gràcia i l’Eixample (va caure a la meitat de l’habitual durant aquesta època de l’any), expliquen des del portal divulgatiu Contaminacio.Barcelona. Sí que circulen patrulles de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, que vetllen perquè no hi hagi incidents i han recordat a les fleques que tenen cafeteria que només poden vendre pa o servir cafès per emportar.

En el transport ferroviari, mentrestant, el passatge ha caigut un 70% de mitjana en les línies de Renfe. La sorpresa ha estat al metro, on abans i tot de l’hora punta del matí hi havia vagons plens de passatgers, cosa que ha incendiat les xarxes socials i que tampoc s’esperaven a Transports Metropolitans de Barcelona, l’empresa municipal de transport. El Port de Barcelona ha informat que garanteix el compliment dels serveis essencials per mantenir el subministrament de mercaderies. Les terminals, assenyala, operen complint les restriccions i mesures de seguretat a les quals obliga l’estat d’alarma.

Amb les obres públiques aturades per ordre de l’alcaldessa, Ada Colau, els qui sí que treballen són força obres privades: d’instal·lació d’electricitat, de construcció d’edificis o altres de ben aparatoses. És el cas del desmuntatge de la gasolinera de Diagonal, cantonada Girona. “Abans ens pararà la pluja que no pas el coronavirus o els nostres caps”, feien broma els paletes de les obres de l’antic cinema Niza.

A l’Ajuntament, el 44% de la plantilla, 6.700 treballadors, continua activa en els seus llocs de treball habituals. Entre aquests, el personal de serveis socials, els centres dels quals funcionen com a l’agost: n’hi ha nou d’oberts. Com és habitual, es repartiran 1.200 àpats a domicili i 1.000 per recollir i el Consistori està habilitant un sistema perquè les famílies dels 30.000 escolars que tenen beca menjador puguin comprar menjar a través d’una targeta moneder (la mateixa que ja tenen les famílies més vulnerables). Els menjadors socials continuen oberts, igual que els centres per a persones sense llar, tant de l’Ajuntament com de les entitats.

A més, per a les urgències, el CUESB (Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona) es reforçarà amb vuit professionals i gestionarà les situacions imprevistes que puguin sorgir. Respecte al SAD, el Servei d’Ajuda a Domicili, que atén 24.000 usuaris, continua operatiu, i presta especial atenció a les 3.000 persones que no tenen xarxes familiars. De cara a les properes setmanes, a Càritas els preocupa, a mig termini, la situació de les persones que durant aquests dies perdin la feina i no tenen un coixí d’estalvis.

Barcelona ajorna les multes als vehicles contaminants que havien d’entrar en vigor a l’abril

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que agrupa Barcelona i els 35 municipis del seu entorn, ha decidit ajornar l’entrada en vigor de les sancions als cotxes i motos contaminants que circulin per la zona de baixes emissions (ZBE). El règim sancionador havia d’entrar en vigor l’1 d’abril, però l’organisme metropolità ha decidit ajornar-ho, fins a nova data, per “evitar que ningú vegi afectada la seva mobilitat en cas d’emergència”, ha argumentat el vicepresident de Mobilitat, Antoni Poveda.

Leave a Reply